nedelja, 7. dec 2025.
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Pretraga
Hype TV
Ad imageAd image
  • Naslovna
  • VESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • Rijaliti
  • SPORT
  • HRONIKA
Reading: OVO SU 3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
  • NASLOVNA
  • VESTI
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
  • TV PROGRAM
  • NASLOVNA
  • VESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
  • TV PROGRAM
Pratite nas
© 2025 Hype TV
Home » OVO SU 3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI
DIJASPORADRUŠTVONOVOVESTI

OVO SU 3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI

12.08.2023 | 10:00
DIJASPORA DRUŠTVO NOVO VESTI
Vreme čitanja 4 min.
Podeli

Srbi su oduvek voleli dobro da pojedu i popiju, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života. Upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja su „malo za oči, mnogo za telo“.

Foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Doručak starih Srba obično se sastojao od supa i kaša od raži, ovsa i ječma. One su se pripremale na vodi ili eventualno sa malo mleka (ako se imalo). U njih su dodavane biljke kao začini mada, generalno, povrće nije bilo „na ceni”.

U ovaj „čorbuljak“ za praznik bi se ubacio i po komad mesa. Druga „varijanta“ tradicionalnog doručka „običnog Srbina“ uključivala je hleb… mnogo hleba!

Cicvara

Za izradu ovog starog jela potrebna vam je voda, mleko, sir (ili kajmak), kukuruzno brašno i malo soli. Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.

Kada se pomene stari hleb većina prvo pomisli na proju i kukuruzni hleb. Istina je da su ova testa othranila Srbe, ali pre otkrića Amerike na ovim prostorima nije bilo kukuruza, pa se u srednjovekovnoj Srbiji hleb mesio od „sumješice“ i „suražice“ – mešavine pšenice, ječma i raži. U teškim (i gladnim) vremenima, jeo se i ovas koji je inače služio za ishrnu konja. Ispečen hleb se nikada nije bacao već se jeo po nekoliko dana, pa i nedelja.

Popara

Za poparu vam treba stari hleb, kajmak i sir, voda i so (neko stavlja i mleko). Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb. Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.

Ko je imao stoku (a onda je već spadao u malo bogatiji sloj) za doručak je koristio mnogo mlečnih proizvoda. Osim mleka (kravljeg ili kozijeg) jele su se i prerađevine – sir i naravno, kajmak. Kajmak je inače jedan od retkih autohtono srpskih jela iako je sama reč turskog porekla. Pre dolaska ovih osvajača na naše prostore, Srbi su koristili drugi, mnogo stariji naziv – skorup.

Kačamak

Kačamak je tradicionalni srpski doručak za koji vam treba kukuruznog brašna, vode, soli, kajmaka i tvrdog sira. Voda se proključa i onda se u nju, na sredinu posude sipa kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira „osrtvo“ od brašna u vodi. Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se izdubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta.

Nakon toga, voda se odlije u drugi sud, a preostala smesa se snažno meša varjačom dok se ne ujednači. Izmešani kačamak poravnajte u loncu i vratite kratko na vatru. Kada smesa pođe naviše, sklonite sa šporeta i izručite testo na pripremljenu podlogu. Dok se kačamak hladi rastopite kajmak (ili eventualno maslac) i izdrobite sir u posebnu posudu. Jačim koncem secite tanke slojeve kačamaka i ređajte ih u činiju, prelivajte kajmakom i sirom dok ne potrošite sve. Poslednji sloj pospite sirom.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

OZNAKE:DRUŠTVOhypetv.rsSrbijazanimljivosti
Podeli
Facebook Whatsapp Whatsapp Threads Email Copy Link Print
Prethodna objava ŠOK PRIZNANJE: Ćerka Harisa Džinovića otkrila koje je estetske zahvate imala!
Sledeća objava OTKRIVENE TAJNE 90IH Žestoke optužbe na račun Ane Ćurčić, otkriveno šta je radila u tom periodu: Za takve devojke je postojao jedan naziv
Nema komentara

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas

FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow

Najnovije

Dnevni horoskop za 25. novembar: Devica rešava dug, Vodolija otkriva tajnu, Lavu stiže ponuda za posao

EVO KOLIKO JE MIRZA SELIMOVIĆ NAPUNIO GODINA! Svi su mislili da je pevač mlađi – OVAJ PODATAK ĆE VAS ŠOKIRATI!

Đedović Handanović sa naftašima: Prioritet da se obezbedi snabdevanje domaćeg tržišta derivatima!

MIA BORISAVLJEVIĆ INTIMU PREKRILA SAMO ŠAKAMA! Komentari samo pljušte! (FOTO)

HYPETV na mestu stravičnog požara!

IZBIO POŽAR U VRTIĆU NA ZVEZDARI! Svi su hitno evakuisani, ovo su DETALJI!

MIRKA VASILJEVIĆ U HOT IZDANJU! Glumica novom objavom ZAPUŠILA USTA SVIMA! EVO ŠTA RADI! (FOTO)

Ne propustite

Gej ošamario saigrača Evertona

SKANDAL BEZ PRESEDANA: Evertonov vezista isključen jer je ošamario saigrača (VIDEO)

SPORT VESTI

(ANKETA) TEODORA ILI ĐINA?! Piše se da su pokazale više nego što sme, a koja je atraktivnija?! (FOTO)

SHOWBIZ VESTI

„LJUTILA SAM SE NA NJU! BILO MI JE ČUDNO..“ Jelena Karleuša progovorila o POTRESNIM DETALJIMA poslednjeg susreta sa Ljiljom Jorgovanović!

SHOWBIZ VESTI

JAKOV JOZINOVIĆ POSLUŠAO MUDAR SAVET SAŠE MIRKOVIĆA! Hrvatski pevač zakazao koncert u Areni Zagreb za jun 2026. godina?!

SHOWBIZ VESTI
Prikaži više
2787641c-092d-4dcf-8bd1-654231d30950

ČITAJTE NAS I NA HYPE TV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Threads, TikTok!
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korišćenja
  • Kontakt
Pratite nas
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?